Wat zijn de voordelen van een electrische fiets

Waarom een elektrische fiets

Een van de mooiste uitvindingen van de afgelopen jaren, is ongetwijfeld de elektrische fiets. De elektrische fiets ook wel de E-bike genoemd, maakt fietsen mogelijk voor iedereen. Met de nadruk op iedereen, omdat er heel veel mensen zijn, die gezien hun leeftijd of sommige lichamelijke ongemakken, voor het tijdperk van de elektrische fiets, niet meer aan fietsen toe kwamen. Bij de elektrische fiets krijgt u trapondersteuning, d.w.z.; de trappende beweging wordt ondersteund, door een elektrische motor. U moet dus wel een trappende beweging maken om de elektrische motor in werking te kunnen zetten. Een heerlijke uitvinding, waardoor u moeiteloos tegen de heuvel op of tegen de wind in kunt fietsen.

Hoe werkt de elektrische fiets

In principe werkt de elektrische fiets op precies dezelfde manier dan de reguliere fiets. De accu, die bij de elektrische fiets in het frame verstopt is, maakt het grote verschil. Er zit een motor in de elektrische fiets, die mee trapt. Deze motor wordt ondersteund door de accu. Indien u dus de pedalen rond trapt, wordt deze beweging door een elektrisch systeem ondersteund. Er zit een sensor in de elektrische fiets, die de beweging van de fietser volgt en de elektrische kracht regelt. Gaat u dus omhoog of omlaag, tegen de wind in of met de wind mee, bij een elektrische fiets gaat het allemaal even gemakkelijk. Staat u stil met de elektrische fiets, slaat de motor automatisch af.

Is de elektrische fiets goed voor het milieu

De elektrische fiets is niet alleen maar een perfecte uitvinding, zodat iedereen weer mobiel kan zijn, maar zeer zeker ook voor het milieu. De accu van een elektrische fiets, heeft een lange levensduur en gaat per keer ongeveer 60 km mee. Doordat u met een elektrische fiets gemakkelijk 25 km per uur haalt, bent u vooral in de stad als woon werk verkeer snel op uw bestemming. U kunt dus op een elektrische fiets, op een milieu vriendelijke manier redelijk grote afstanden afleggen. Tevens is de elektrische fiets een milieu vriendelijke oplossing voor recreatieve tochten. U ziet meer zonder al te veel inspanning.

Hoe praktisch is een elektrische fiets

De elektrische fiets is erg praktisch. U kunt de fiets onderweg of thuis, bij ieder stop contact opladen. Gelukkig is de elektrische fiets sinds 2007 volgens de wet geen motor voertuig meer. Dat houdt in, indien u een elektrische fiets aanschaft, dat u geen verzekeringsplicht heeft en geen helm op hoeft. Tevens kent de elektrische fiets sinds 2007 ook geen minimum leeftijd meer. De elektrische fiets is iets zwaarder dan de gewone fiets, maar wel net zo handelbaar. U kunt hem dan ook gemakkelijk met de trein meenemen. De elektrische fiets kent echter een nadeel en dat is de prijs. Een elektrische fiets kost al gauw € 2000,-.

Waar moet ik opletten bij de aanschaf

Schaft u een elektrische fiets aan, is het van belang dat u weet wat uw wensen zijn. Laat u bij de aanschaf goed adviseren door een deskundige. Kijk bijvoorbeeld, omdat u het wat moeilijker heeft met fietsen en vaak assistentie van de elektrische motor nodig hebt, welk systeem er op de fiets zit. De ene fiets heeft een simpele aan/uit knop, de ander weer een draaihendel. Bent u van plan veel hellingen te fietsen, laat u adviseren over de accu. Veel assistentie op hellingen zorgt voor slijtage van de accu. Een steviger en duurdere accu, loont zich dus op den duur.